ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Μια γιορτή διάρκειας ενός μήνα μέσω ενός διαγωνισμού τέχνης και κουκλοθέατρου συνδυάζει την οικολογία με τη δημιουργικότητα και τη διασκέδαση.
Ένας δημιουργικός διαγωνισμός τέχνης διάρκειας ενός μήνα για νέους και ενήλικες έλαβε χώρα στην Εκκλησία της Scientology και Κοινοτικό Κέντρο του Δουβλίνου μαζί με κουκλοθέατρα που πραγματοποιήθηκαν. Η δραστηριότητα της εφαρμογής των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, εκφράζοντας το Δίδαγμα 12 του Δρόμου προς την Ευτυχία, «Προφύλαγε και Βελτίωνε το Περιβάλλον σου», έφερε στη ζωή για τους νεαρότερους τη σπουδαιότητα από το να φροντίζουν το περιβάλλον. Όλα αυτά κορυφώθηκαν με μια εκδήλωση απονομής βραβείων ως αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Ο διαγωνισμός ευαισθητοποίησε σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα και με τη μείωση των αποβλήτων, ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τους ενήλικες να δημιουργήσουν έργα τέχνης από επαναχρησιμοποιημένα ή ανακυκλωμένα υλικά. Ακόμα και οι μαριονέτες για τις παραστάσεις δημιουργήθηκαν από ανακυκλώσιμο χαρτόνι.
Αυτό το πρόγραμμα ήταν μία από τις πρωτοβουλίες που διοργάνωσε η Εκκλησία της Scientology και το Κοινοτικό Κέντρο ως μέρος του εορτασμού του μήνα «Προφύλαγε το Περιβάλλον σου» τον Ιούνιο του 2018, που βασίζεται στο Δίδαγμα 12.
Κατά τη διάρκεια από τέσσερις Κυριακές, περισσότερες από 40 συμμετοχές στον διαγωνισμό είχαν ληφθεί, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε μια επιτροπή κριτών που αποτελούνταν από τοπικούς οικολόγους που επέλεξαν τα καλύτερα έργα και έκαναν την απονομή των βραβείων.
Τα έργα για τον διαγωνισμό δημιουργήθηκαν από υλικά που παρείχε η ReCreate Ireland, μια κοινωνική εταιρεία που βοηθά τις τοπικές επιχειρήσεις να μειώσουν τα απόβλητά τους συλλέγοντας τα ανεπιθύμητα και τα πλεονασματικά αντικείμενα και καθιστώντας τα διαθέσιμα για χρήση σε σχολεία, κολέγια, ομάδες με ειδικές ανάγκες, κοινοτικά κέντρα και άτομα, για τέχνη, χειροτεχνίες, θέατρο και δημιουργικά προγράμματα όλων των ειδών.
«Ο Διαγωνισμός Δημιουργικής Τέχνης είναι μια σπουδαία οικογενειακή δραστηριότητα που φέρνει στην επιφάνεια τον πραγματικό καλλιτέχνη που βρίσκεται μέσα σε κάθε συμμετέχοντα. Και κάτι παραπάνω απ’ αυτό, είναι ένας μοναδικός και διασκεδαστικός τρόπος να διδάξουμε τη σπουδαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών» είπε ένας από τους συμμετέχοντες. «Με αυτό το είδος δραστηριότητας, συνεισφέρουμε όλοι στα παιδιά μας, στην ευημερία τους και σε ολόκληρο τον πλανήτη».
«Μου αρέσει πολύ το κουκλοθέατρο και έμαθα πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τους δρόμους και τα πάρκα μας. Αν τα διατηρούμε καθαρά θα έχουμε ένα πιο όμορφο μέρος να ζούμε», σχολίασε ένα δεκάχρονο μετά από την παράσταση.
Στην τελική εκδήλωση απονομής βραβείων, οι κριτές, οι οποίοι εργάζονται όλοι τους σε περιβαλλοντικά θέματα, έκαναν παρουσιάσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον για τα παιδιά. Αυτή περιλάμβανε τον Gerry Creighton, έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή από τον Ζωολογικό Κήπο του Δουβλίνου, που έφερε ένα ζωντανό φίδι ως μέρος της παρουσίασής του. Μετά είπε: «Ξέρω ότι δεν μιλάω απλώς όπως σε έναν μονόλογο, αλλά οι πληροφορίες μεταδίδονται και τα παιδιά μπορούν να σκεφτούν με βάση αυτές».
Περισσότερες από 40 συμμετοχές στον διαγωνισμό είχαν ληφθεί, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε μια επιτροπή κριτών που αποτελούνταν από τοπικούς οικολόγους που επέλεξαν τα καλύτερα έργα και έκαναν την απονομή των βραβείων.
Άλλος ένας κριτής και ομιλητής, ο John Stanton από την Dodder Action, μια οικολογική ομάδα που επιβλέπει την προστασία του ποταμού Dodder, ενός από τα τρία κύρια ποτάμια στο Δουβλίνο, είπε: «Είμαι μέρος της Dodder River Action δεύτερης γενιάς και εκτιμώ πραγματικά το να έχω την ευκαιρία να μοιραστώ τις γνώσεις μου».
Η Annette Woolley από τον οργανισμό νεολαίας Foróige, αφότου έκρινε τον διαγωνισμό είπε: «Τα υλικά που παρέχετε σε αυτά τα παιδιά για τα έργα τέχνης και τις χειροτεχνίες τους φτάνουν και περισσεύουν για να τα δραστηριοποιήσουν και να τα κάνουν να σκέφτονται πώς μπορούν να συνεισφέρουν στον πλανήτη ενώ παράλληλα δημιουργούν έργα τέχνης.
Αν δείτε αυτά τα σφουγγάρια και τα άλλα υλικά, οι άνθρωποι ποτέ δε θα σκεφτόντουσαν πώς θα μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν, επειδή τα βλέπουν ως σκουπίδια και αυτά πάνε κατευθείαν στους τενεκέδες. Αυτή η μελλοντική γενιά θα ζει τη ζωή κάνοντας επαναχρησιμοποίηση. Είναι τιμή μου που είμαι μια από τους κριτές, γιατί αυτό έκανα για περίπου 15 χρόνια».
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Το Ίδρυμα του Δρόμου προς την Ευτυχία Διεθνώς εργάζεται για να αντιστρέψει την ηθική παρακμή στην κοινωνία, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη και την τιμιότητα μέσα από την ευρεία διανομή των 21 διδαγμάτων του. Η παραγωγή και η διανομή από το βιβλιαράκι Ο Δρόμος προς την Ευτυχία και από τα υλικά του προγράμματος διδασκαλίας στηρίζεται σε δωρεές.